Langkau ke kandungan utama

Catatan

Ayam Gulai Kuning a.k.a Gulai Ayam Masak Lemak Kuning

Salam semua... Nampak gaya macam semua resepi yang saya up kat sini semuanya masakan-masakan daily kat rumah ni je hahaha... Gulai Ayam Masak Lemak Kuning Sediakan: Ayam - saya beli siap potong kecik-kecik kat pasar, sekor ayam terus. Potong kecik cause mulut orang kat rumah ni kecik kecik lagi huhuhu.. Santan sekilo - saya suka masak banyak santan. Santan kotak pun buleh juge. Asingkan pati santan dengan kaba tau (kaba tu ialah santan cair). Serai - banyak mane tu ikut suka.. Lada api - senang amik segenggam lah Kunyit hidup - sebesar ibu jari atau ikut lah nak kuning mana. Kalau tadek, serbuk kunyit pun jadi. Garam. Optional - Potatoes. Daun kunyit - ada orang simpulkan je. Tapi saya hiris sebab saya suka semakkan gulai hahaha Optional - Daun pucuk paku/pucuk ubi - kalau ade. Saja letak daun-daun ni, bagi bebudak makan sayur. Optional - Cendawan kukur. Again, saje letak nak bagi semak gulai hahaha.. saya beli ni kalau jumpa yang cantik dan bersih. Cara masa...

Gulai Labu

Salam semua, tak tahulah berapa kerap saya boleh update blog ni 😅 oh hi, saya maksu. Staying somewhere in Negeri Sembilan and commuting everyday to Selangor where i currently work. Untuk post pertama blog ni, saya nak tulis resepi Gulai Labu simple yang biasa dimasak di rumah ni, gulai manis favorite saya dari kecik lagi. Here goes.. Gulai Labu Sediakan: Labu manis - selalu beli separuh je.  Santan setengah kilo - banyak sangat ke ni hahaha orang rumah ni memang makan santan banyak. Asingkan santan cair (kaba) dan patinya. Daun kunyit - pintal-pintal atau simpulkan je. Garam. Cara masak: Tips omak sey: Kalau dah masukkan pati santan, kacau sampai mendidih ye, boleh masak atas api besar. Dah lepas mendidih tu baru slowkan api and then boleh biar sampai pekat. Kacau lah sekali sekala gitu.. Labu manis tu buang kulit dan biji-biji nye. Pastu potong petak-petak tapi jangan kecik sangat nanti hancus jadi bubur plak hihihi. Masukkan labu dan santan cair (kab...

Tips omak sey

Tips omak sey : Kalau dah masukkan pati santan, kacau sampai mendidih ye, boleh masak atas api besar. Dah lepas mendidih tu baru slowkan api and then boleh biar sampai pekat. Kacau lah sekali sekala gitu untuk elak berketul-ketul. * Caution: needs practice! 😅 Selalunya kita akan masukkan santan cair dulu (orang tua panggil kaba), bila dah mendidih baru masukkan santan pekat (pati). Kalau beli bungkus, boleh asingkan santan tu. Yang cair letak satu mangkuk, pati dia satu mangkuk. Kalau santan kotak, boleh cairkan sebahagian dari santan letak air suam sikit.