Salam semua, tak tahulah berapa kerap saya boleh update blog ni 😅 oh hi, saya maksu. Staying somewhere in Negeri Sembilan and commuting everyday to Selangor where i currently work. Untuk post pertama blog ni, saya nak tulis resepi Gulai Labu simple yang biasa dimasak di rumah ni, gulai manis favorite saya dari kecik lagi. Here goes..
Gulai Labu
Sediakan:
- Labu manis - selalu beli separuh je.
- Santan setengah kilo - banyak sangat ke ni hahaha orang rumah ni memang makan santan banyak. Asingkan santan cair (kaba) dan patinya.
- Daun kunyit - pintal-pintal atau simpulkan je.
- Garam.
Cara masak:
Tips omak sey: Kalau dah masukkan pati santan, kacau sampai mendidih ye, boleh masak atas api besar. Dah lepas mendidih tu baru slowkan api and then boleh biar sampai pekat. Kacau lah sekali sekala gitu..
- Labu manis tu buang kulit dan biji-biji nye. Pastu potong petak-petak tapi jangan kecik sangat nanti hancus jadi bubur plak hihihi.
- Masukkan labu dan santan cair (kaba) dalam periuk, tunggu labu tu lembut sikit. Tambah garam.
- Dah lembut sikit, masukkan pati santan. Boleh masak atas api besar, just make sure kacau santan sampai mendidih. Lepas mendidih boleh slow fire, dan masukkan daun kunyit.
- Ikut selera masing masing ye. Saya suka tunggu sampai labu tu betul-betul lembut so kuah nye pekat dek isik labu yang dah tanggal sikit.
- Check rasa garam tau.
Nanti bila free sikit saya upload gambar okay.
Thanks, that's all from me today. Until next time..
Ulasan
Catat Ulasan