Salam semua... Nampak gaya macam semua resepi yang saya up kat sini semuanya masakan-masakan daily kat rumah ni je hahaha...
Gulai Ayam Masak Lemak Kuning
Sediakan:
- Ayam - saya beli siap potong kecik-kecik kat pasar, sekor ayam terus. Potong kecik cause mulut orang kat rumah ni kecik kecik lagi huhuhu..
- Santan sekilo - saya suka masak banyak santan. Santan kotak pun buleh juge. Asingkan pati santan dengan kaba tau (kaba tu ialah santan cair).
- Serai - banyak mane tu ikut suka..
- Lada api - senang amik segenggam lah
- Kunyit hidup - sebesar ibu jari atau ikut lah nak kuning mana. Kalau tadek, serbuk kunyit pun jadi.
- Garam.
- Optional - Potatoes.
- Daun kunyit - ada orang simpulkan je. Tapi saya hiris sebab saya suka semakkan gulai hahaha
- Optional - Daun pucuk paku/pucuk ubi - kalau ade. Saja letak daun-daun ni, bagi bebudak makan sayur.
- Optional - Cendawan kukur. Again, saje letak nak bagi semak gulai hahaha.. saya beli ni kalau jumpa yang cantik dan bersih.
Cara masak:
- Dah basuh ayam, drain kan air, letak tepi jap. Kalau masukkan kaki jangan lupo buang kuku'eh yo..
- Blend/tumbuk kunyit dan lada api. Saya blend je serai sekali, kalau takde blender, titikkan je dah cukup.
- Masukkan semua bahan-bahan di atas iaitu ayam, kunyit, lada, dan serai ke dalam kuali/periuk. Masukkan juga potatoes jika ada. Curah kaba santan (santan cair). Selalunya saya akan letak garam juga.
- Tunggu sampai ayam dan potatoes empuk dulu baru proceed with the rest. Boleh basuh pinggan ngan blender dulu sementara tunggu haha...
- Lepas dah empuk, bleh masukkan pati santan. Tips orang tua, kacau sampai mendidih untuk elakkan santan berketul. Kacau.. kacau.. kacau..
- Lepas mendidih bolehlah masukkan daun kunyit, pucuk ubi/paku, cendawan dan kacau lagi.
- Let it simmer for a while, atau sampai pekat. Kat sini boleh adjust garam 😉
Nanti bila free sikit saya upload gambar okay.
Thanks, that's all from me today. Until next time..
Ulasan
Catat Ulasan