Salam semua, dah lama tak menulis dalam ni. Rasanya sempena musim Syawal ni sesuai la saya share kan resepi yang tiap raya tak pernah miss dari dapur rumah ni.
Kalau dari Seremban, sapa sapa yang pernah lalu jalan nak pergi Kuala Pilah confirm akan nampak itik salai bergantungan kat tepi jalan kan 😁 kata arwah mak, orang kat kampung kitaorang dulu lebih suka makan itik dan kerbau, berbanding ngan ayam dan lembu. Sebab nye... dah lupa la haha.. anyway daging, ayam, itik salai ni bukan available kat jalan nak balik Pilah je. Kek Jelobu pon ado yo. Even kek Kajang pon dah ado.
So ni lah resepi itik salai yang diturunkan kat saya. Ada orang letak bawang dalam rendang, which i never did my whole life. Tapi kalau dah korang suka teruskan je lah kan maybe that's how you liked and remembered them.. comfort food from childhood kan.. and i'm gonna share you mine.
Ingredients
1. Itik salai sekor. Kalau dah keras dalam freezer, defrost dulu yea masuk dalam microwave lu...
2. Lengkuas, selalunya saya letak dalam dua kali ibu jari
3. Halia sebesar ibu jari
4. Lada kering segenggam
5. Lada api 2 genggam
6. Serai 4 batang
7. Kunyit sikit dalam 1/2 ibu jari
8. Daun puding dalam satu tray (40+ helai kut haha.. anyway, buang batang daun ye. Tips: jangan amik daun pucuk nya nanti berlendir).
9. Daun limau purut 2 helai (buang batang daun, hiris halus)
10. Daun kunyit 3 helai (hiris halus)
11. Santan kelapa 1 kilo
Mula-mula blend lengkuas, halia, lada, serai, dan kunyit. Saya blend guna minyak, tak pakai air.. entahla kenapa memang tak ingat apa reason haha... Pastu masukkan dalam kuali. Masukkan terus itik dan santan. Pastu boleh la biarkan berjerang. Kena kacau juga lah kuali supaya tak melekat atau hangus.
Masuk garam sesuai utk sekor itik, with the end in mind (walaupon kuahnya nampak banyak masa memula masak ni tapi rendang tu akan kering nanti. So masa letak garam kena imagine keadaan end result nye dan letak cukup2 aje). Untuk gulai dan masak berkuah saya amalkan guna garam kasar.
Itik salai ni selalunya liat so kena jerang lama. Cuma saya perasan kalau salainya tak kering sangat, dia akan lebih juicy dan cepat sikit empuk so kalau camtu takleh la jerang lama nanti abis hancus. Maka depends pada keadaan itik tersebut...
Bila kuah rendangnya dah kering sikit dan daging nye dah empuk, leh masukkan daun kunyit dan daun limau. Pastu masuk daun puding.
Saya suka rendang yang berkuah, so memang takde la tunggu berjam jam nak kering. Tapi kalau buat sampai kering, daun puding tu akan crispy sedap tau :)
Ingredients
1. Itik salai sekor. Kalau dah keras dalam freezer, defrost dulu yea masuk dalam microwave lu...
2. Lengkuas, selalunya saya letak dalam dua kali ibu jari
3. Halia sebesar ibu jari
4. Lada kering segenggam
5. Lada api 2 genggam
6. Serai 4 batang
7. Kunyit sikit dalam 1/2 ibu jari
8. Daun puding dalam satu tray (40+ helai kut haha.. anyway, buang batang daun ye. Tips: jangan amik daun pucuk nya nanti berlendir).
9. Daun limau purut 2 helai (buang batang daun, hiris halus)
10. Daun kunyit 3 helai (hiris halus)
11. Santan kelapa 1 kilo
Mula-mula blend lengkuas, halia, lada, serai, dan kunyit. Saya blend guna minyak, tak pakai air.. entahla kenapa memang tak ingat apa reason haha... Pastu masukkan dalam kuali. Masukkan terus itik dan santan. Pastu boleh la biarkan berjerang. Kena kacau juga lah kuali supaya tak melekat atau hangus.
Masuk garam sesuai utk sekor itik, with the end in mind (walaupon kuahnya nampak banyak masa memula masak ni tapi rendang tu akan kering nanti. So masa letak garam kena imagine keadaan end result nye dan letak cukup2 aje). Untuk gulai dan masak berkuah saya amalkan guna garam kasar.
Itik salai ni selalunya liat so kena jerang lama. Cuma saya perasan kalau salainya tak kering sangat, dia akan lebih juicy dan cepat sikit empuk so kalau camtu takleh la jerang lama nanti abis hancus. Maka depends pada keadaan itik tersebut...
Bila kuah rendangnya dah kering sikit dan daging nye dah empuk, leh masukkan daun kunyit dan daun limau. Pastu masuk daun puding.
Saya suka rendang yang berkuah, so memang takde la tunggu berjam jam nak kering. Tapi kalau buat sampai kering, daun puding tu akan crispy sedap tau :)
Ulasan
Catat Ulasan