Langkau ke kandungan utama

Gulai Kari Ikan Merah

Hi semua, lama tak up recipe kat sini. Blog ni masih hidup, dan tuan punya badan pun dah pindah semula ke Selangor. Dekat sikit dengan tempat kerja kan. Dah setengah tahun 2020 dah pun sekarang. Belum ada kereta terbang 😀 Namun begitu 2020 tetap bersejarah dengan kemunculan covid-19 yang tetibe merebak jadi pandemik. Maka dah lebih 3 bulan la jugak saya work from home sekarang disebabkan MCO. Sebenarnya work fom home ni takda beza pun untuk pekerja IT, senang cita takde efek terhadap poductivity. Dengan MCO juga, peralihan drastik ke bidang digital bukan lagi advantage, malah dah jadi keperluan pulak. Sampaikan barang pasar tani kat bawah ni  pon order online hihihi

Harini nak up recipe kari ikan. Ni bukan la tradisional nesmilan tapi awah mak dulu selalu masak ni, jadi termasuk la dalam kategori lauk lauk nostalgia gituh

Bahan-bahan:
- Ikan merah (red snapper?) - saya masak sekali 2 ekor je sebab besar (dan mahal hahaha)
- Bendi - dalam 3 batang je sebab saya tak makan sangat bendi, saja letak ni untuk bau bendi tu
- Santan (coconut milk) - lately ni  pakai santan kotak Kara je. Satu kotak cukup. Kalau pakai santan fresh, macam biasa bahagikan kepada dua yea (satu bekas pati dan satu bekas kaba).
- Asam jawa (tamarind paste) - saya tak pernah guna asam keping untuk kari, tak pasti jika ada beza
- Lada besar - dalam 2-3 tangkai, belah dua memanjang
- Tomato besar - potong empat

Blend:
- 2 biji bawang besar (onion)
- 3 ulas bawang putih (garlic)
- 2 biji bawang merah (shallots)
- Halia 1/2 inci (ginger)

Bahan lain untuk tumis:
- Rempah kari ikan pek kecik - saya pakai Mak Siti
- Daun kari - lurutkan dalam tiga tangkai
- Rempah ratus  - saya guna 5 sekawan. Biasanya saya tambah lagi yg kecik kecik seperti jintan manis (fennel seed), jintan putih (cumin), halba (fenugreek).. basically apa yg ada dalam sup bunjut tu, itulah yg saya guna nanti saya share gambar okie.

Cara memasak:
1. Tumis bahan yang dah di blend tadi bersama rempah ratus sampai naik bau. 
2. Saya guna minyak banyak, kerana lepas tu kena masukkan rempah kari tadi. Kalau tak cukup minyak nanti berketul-ketul pula dia dengan bawang tu.
3. Bila dah timbul minyak sikit, masukkan daun kari, biarkan bertumis sekejap.
4. Lepas tu boleh lah masukkan santan bersama air sikit.
**Jika menggunakan santan fresh, masukkan kaba dulu. Selepas mendidih tambah air asam jawa bersama pati santan. TIPS: Jangan berhenti kacau hingga mendidih untuk elakkan santan pecah minyak!
5. Lepas tu boleh masukkan ikan dan adjust garam. Biasanya untuk gulai berkuah saya hanya gunakan garam kasar.
6. Bila ikan dah agak masak, masukkan bendi, lada, dan tomato.

Dah siap :) Lebihan kuah selalu saya simpan untuk makan breakfast besoknye, boleh buat kuah cicah ngan roti canai segera.. sedap tau!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Rendang Itik Salai a.k.a Rendang Smoked Duck dengan daun puding

Salam semua, dah lama tak menulis dalam ni. Rasanya sempena musim Syawal ni sesuai la saya share kan resepi yang tiap raya tak pernah miss dari dapur rumah ni. Kalau dari Seremban, sapa sapa yang pernah lalu jalan nak pergi Kuala Pilah confirm akan nampak itik salai bergantungan kat tepi jalan kan 😁 kata arwah mak, orang kat kampung kitaorang dulu lebih suka makan itik dan kerbau, berbanding ngan ayam dan lembu. Sebab nye... dah lupa la haha.. anyway daging, ayam, itik salai ni bukan available kat jalan nak balik Pilah je. Kek Jelobu pon ado yo. Even kek Kajang pon dah ado. So ni lah resepi itik salai yang diturunkan kat saya. Ada orang letak bawang dalam rendang, which i never did my whole life. Tapi kalau dah korang suka teruskan je lah kan maybe that's how you liked and remembered them.. comfort food from childhood kan.. and i'm gonna share you mine. Ingredients 1. Itik salai sekor. Kalau dah keras dalam freezer, defrost dulu yea masuk dalam microwave lu... 2. ...

Gulai Labu

Salam semua, tak tahulah berapa kerap saya boleh update blog ni 😅 oh hi, saya maksu. Staying somewhere in Negeri Sembilan and commuting everyday to Selangor where i currently work. Untuk post pertama blog ni, saya nak tulis resepi Gulai Labu simple yang biasa dimasak di rumah ni, gulai manis favorite saya dari kecik lagi. Here goes.. Gulai Labu Sediakan: Labu manis - selalu beli separuh je.  Santan setengah kilo - banyak sangat ke ni hahaha orang rumah ni memang makan santan banyak. Asingkan santan cair (kaba) dan patinya. Daun kunyit - pintal-pintal atau simpulkan je. Garam. Cara masak: Tips omak sey: Kalau dah masukkan pati santan, kacau sampai mendidih ye, boleh masak atas api besar. Dah lepas mendidih tu baru slowkan api and then boleh biar sampai pekat. Kacau lah sekali sekala gitu.. Labu manis tu buang kulit dan biji-biji nye. Pastu potong petak-petak tapi jangan kecik sangat nanti hancus jadi bubur plak hihihi. Masukkan labu dan santan cair (kab...

Ayam Gulai Kuning a.k.a Gulai Ayam Masak Lemak Kuning

Salam semua... Nampak gaya macam semua resepi yang saya up kat sini semuanya masakan-masakan daily kat rumah ni je hahaha... Gulai Ayam Masak Lemak Kuning Sediakan: Ayam - saya beli siap potong kecik-kecik kat pasar, sekor ayam terus. Potong kecik cause mulut orang kat rumah ni kecik kecik lagi huhuhu.. Santan sekilo - saya suka masak banyak santan. Santan kotak pun buleh juge. Asingkan pati santan dengan kaba tau (kaba tu ialah santan cair). Serai - banyak mane tu ikut suka.. Lada api - senang amik segenggam lah Kunyit hidup - sebesar ibu jari atau ikut lah nak kuning mana. Kalau tadek, serbuk kunyit pun jadi. Garam. Optional - Potatoes. Daun kunyit - ada orang simpulkan je. Tapi saya hiris sebab saya suka semakkan gulai hahaha Optional - Daun pucuk paku/pucuk ubi - kalau ade. Saja letak daun-daun ni, bagi bebudak makan sayur. Optional - Cendawan kukur. Again, saje letak nak bagi semak gulai hahaha.. saya beli ni kalau jumpa yang cantik dan bersih. Cara masa...